Έχετε παιδί που φοιτά στο Λύκειο; Πιστεύετε ότι θα του είναι χρήσιμο να διαπιστώσει πόσο άγχος εξετάσεων και στρες έχει και να μάθει πώς να το αναγνωρίζει και να το διαχειρίζεται;

Εάν ναι, καλέστε το να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στο σύνδεσμο της αναλυτικότερης ενημερωτικής επιστολής που ακολουθεί.

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (δηλώσεις απλού τσεκαρίσματος σε 6 σελίδες που μπορούν να συμπληρωθούν σε 15-20 λεπτά περίπου), θα εμφανιστεί στην οθόνη η βαθμολογία του μαζί με την κατάταξη του (π.χ. χαμηλό επίπεδο, μέσο επίπεδο, υψηλό επίπεδο, κ.λπ.), με βάση τις απαντήσεις του.

Κατόπιν, εάν το επιθυμεί, μπορεί να κατεβάσει σε αρχείο PDF και να εκτυπώσει μια διατυπωμένη με απλά λόγια επιστημονική πληροφόρηση για το στρες και τους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης, καθώς και οδηγίες για την άσκηση ενδεδειγμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών χαλάρωσης.

Σας ευχαριστούμε




Αγαπητοί γονείς

Το Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ σε συνεργασία με το ΜΠΣ «Επιστήμες της Αγωγής μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών και Βιοϊατρικών Προσεγγίσεων» του ΠΑΔΑ, με την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και με αρωγό την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Ο.Ε.Φ.Ε., διενεργεί έρευνα για τη μελέτη του επιπέδου αντιλαμβανόμενου στρες, άγχους εξετάσεων, στρες σχολικών προσδοκιών, αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης και επαγγελματικής προσαρμοστικότητας των μαθητών Λυκείου κατά το έτος 2022-2023. Η έρευνα απευθύνεται σε μαθητές Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Ελλάδας. Στόχος της έρευνας είναι η αποτίμηση του επιπέδου άγχους των εξετάσεων, στρες και αντιλαμβανόμενης κοινωνικής υποστήριξης των μαθητών Λυκείου στην Ελλάδα, καθώς και η διερεύνηση του ρόλου των διαστάσεων αυτών στην επαγγελματική προσαρμοστικότητα τους.

Η έρευνα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας της ΑΣΠΑΙΤΕ (Αριθ. 2/2023 της 04/04/2023). Η συμμετοχή είναι εθελοντική και ανώνυμη και η διαχείριση των πληροφοριών έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα την εμπιστευτικότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (βλ. https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/nomothesia/proswpika/nomothesia_prwsopikwn). Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν ΔΕΝ ταυτοποιούν φυσικά πρόσωπα και συλλέγονται με αποκλειστικό σκοπό την ερευνητική μελέτη των δεδομένων των απαντήσεων, οι αναφορές για τα οποία θα γίνουν με συγκεντρωτικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων αναγνώρισης και διαχείρισης άγχους εξετάσεων και σχολικού στρες, καθώς και Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας.

Εφόσον συναινείτε στη συμμετοχή του παιδιού σας στην έρευνα, καλέστε το να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο στο σύνδεσμο https://www.life-skills-research.gr/steps.php Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (δηλώσεις απλού τσεκαρίσματος σε …. σελίδες που μπορούν να συμπληρωθούν σε 15-20 λεπτά περίπου), θα εμφανιστεί στην οθόνη η βαθμολογία του μαζί με την κατάταξη του (π.χ. χαμηλό επίπεδο, μέσο επίπεδο, υψηλό επίπεδο, κ.λπ.), με βάση τις απαντήσεις του. Κατόπιν, εάν το επιθυμεί, μπορεί να κατεβάσει σε αρχείο PDF και να εκτυπώσει μια διατυπωμένη με απλά λόγια επιστημονική πληροφόρηση για το στρες και τους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης, καθώς και οδηγίες για την άσκηση ενδεδειγμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών χαλάρωσης. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ, ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλοι μπορούμε να εκπαιδευθούμε στην πρόληψη και διαχείριση του στρες. Ειδικότερα όμως για τους μαθητές Λυκείου που βιώνουν έντονο άγχος και στρες λόγω των εξετάσεων, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να μάθουν να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης, οι οποίες, όπως έχει φανεί σε επιστημονικές έρευνες, μπορούν να τους βοηθήσουν να ηρεμούν. Τα βήματα για την άσκηση τέτοιων τεχνικών περιγράφονται αναλυτικά στο ενημερωτικό έντυπο που θα διαβάσουν τα παιδιά σας, με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου. Ωστόσο, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε, ότι στην περίπτωση που τα παιδιά σας – παρόλο που ακολουθούν τις οδηγίες που θα κατεβάσουν – αισθάνονται ότι το στρες τους είναι υπερβολικά υψηλό και τα καθιστά μη αποδοτικά και λειτουργικά, τότε, είναι καλό να απευθυνθείτε στον/στην παιδίατρο τους, που μπορεί να τα κατευθύνει και να τα στηρίξει με ιατρικά ενδεδειγμένους τρόπους.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφόρηση ή διευκρίνιση επικοινωνήστε με τις υπεύθυνες διεξαγωγής στις ηλ. τους διευθύνσεις.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας
Ν. Κουρμούση, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ [email protected]
Κ. Κουνενού, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ [email protected]
Ε. Παπαγεωργίου, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑΔΑ
Γ. Χρούσος, Έδρα Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής της UNESCO
Γ. Βαφειαδάκης, Πρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε.